Wanneer je lang wilt genieten van mooie houten meubels, is het handig om te weten hoe je het beste hout behandelen kunt voor een duurzaam resultaat. Want hoewel hout van zichzelf al een duurzaam product is, zit echte duurzaamheid altijd in het verlengen van de levensduur. Afhankelijk van het type hout en of je houten meubels binnen of buiten hebt staan, kies je voor de beste behandeling. In het kort: je kunt hout in de olie, beits of lak(verf) zetten. Dit zijn de drie meest voorkomende manieren om hout te behandelen voor een duurzaam resultaat. Maar wat is nu de beste manier en wat zijn de verschillen? Als specialist in duurzame industriële meubels met hout, vertellen wij van Eigentyds er graag meer over.

Wat beschermt hout het beste?

Voor we verder praten over het duurzame karakter van hout, vertellen we graag meer over wat hout het beste beschermt. Hout heeft een open structuur waardoor vocht in het hout kan dringen. Bij een zachte houtsoort gebeurt dit sneller dan bij hardhout. Daarom wordt er voor buitenmeubels hardhout gekozen, en kan er voor meubels binnen ook prima een zachtere houtsoort gebruikt worden. Wat beschermt hout het beste? Je dient een middel te gebruiken om de structuur van het hout dicht te maken. Je kunt dit doen met verf, wat het hout volledig dekt, of met olie of beits. Deze middelen bieden elk een goede bescherming. Het voordeel van beits en olie is dat het in het hout trekt. Wat de verdere voor- en nadelen zijn van verf, beits en olie voor hout vertellen we in de volgende alinea.

tv meubel industrieel mangohout

Hout lakken of verven: beits of houtlak gebruiken?

Beits en lakverf zijn niet hetzelfde. Beits zal dieper in het hout trekken en daarom een betere bescherming bieden. Doordat de structuur van hout bij gebruik van beits zichtbaar blijft, dicht het de oppervlakte niet volledig. Hout zal er dus enigszins hetzelfde uit blijven zien, maar vocht en vuil dringen moeilijker het hout in. Beits is er in verschillende kleuren. Hoewel er ook kleurloze beits is, zal beits in praktijk altijd de uitstraling van hout iets veranderen. Bij lakverf, kleurloos of met kleur, zal de laag op het hout liggen. Hout wordt daarmee volledig afgedicht tegen vocht en vuil. Wel zie je altijd meteen dat hout in de lak staat, of je nu matte of glanzende lak kiest, dus je moet er wel van houden. Laten we het ook over olie hebben, wat is het voordeel van hout behandelen met olie?

Hout behandelen met olie

Wie van de uitstraling van hout houdt, zal altijd voor olie kiezen. Olie beschermt hout weliswaar minder goed dan beits of verf, maar zorgt ervoor dat hout het beste de natuurlijke uitstraling blijft behouden. In onze ogen is olie daarom het beste middel om hout mee te beschermen. Kijk daarbij wel naar wat je precies wilt beschermen. Een schuurtje in de tuin kun je beter in de beits zetten en een deur zal je eerder in de lak zetten. Voor een houten meubel olie kopen zal de beste keus zijn. Een bijkomend voordeel is dat je het hout niet hoeft te schuren tussen het aanbrengen van de lagen door. Ook na verloop van tijd houten meubels nogmaals in de olie zetten, is snel en makkelijk gedaan.
hout behandelen

Hoe behandel je hout?

Voor het aanbrengen van verf moet je hout eerst goed schuren. Ook als je later een tweede laag wilt aanbrengen dien je tussendoor weer te schuren. Bij beits is het schuren niet altijd nodig. Wel kan het nodig zijn om oudere objecten eerst grondig schoon te maken. Dit zorgt ook voor een goede hechting van beits. Voor hout in de olie zetten is schuren dus niet nodig. Het kan wel geschuurd worden om het hout gladder te maken of om vuil weg te schuren. Maar in principe zal bij zowel beits als olie de nieuwe laag gewoon weer aangebracht kunnen worden en in het hout trekken zonder hevig te schuren. Op duurzaamheid heeft olie overigens een streepje voor, dus als je hout wil behandelen voor een duurzaam resultaat, is dit altijd het beste om door middel van olie te doen. Het is immers een natuurproduct en verf is dat in de meeste gevallen niet.

Hoe maak je hout duurzaam?

Als je de meubels van Eigentyds ziet, dan merk je meteen dat we helemaal voor duurzaamheid gaan. Van de robuuste en sterke bouw tot de authentieke materialen: wij hechten veel waarde aan duurzaamheid. Als je ons vraagt: “hoe maak je hout duurzaam?”, dan zullen we altijd een olie als lijnolie aanbevelen. Voor het behandelen van hout van binnenmeubilair geeft lijnolie bovendien een fijne geur. Eventueel water of ander vocht dat bijvoorbeeld op een tv meubel of ronde industriele eettafel komt is gemakkelijk met een doekje af te nemen na een goede behandeling. Krassen op hout dat in de olie staat vallen minder op dan op geverfd hout. Houten meubels zijn overigens altijd weer te renoveren door een laag olie aan te brengen.

Hoe behandel je hout

Hout behandelen met lijnolie

Hout behandelen met lijnolie is dus een duurzame keuze, vergt weinig werk en zorgt ervoor dat hout een natuurlijke uitstraling behoudt. Lijnzaadolie wordt van oudsher het meest gebruikt voor houten meubels. Toch is niet iedere lijnolie hetzelfde. Lees goed wat er in de lijnolie zit. Meubelolie zal weliswaar gekookte lijnolie bevatten, maar sommige oliën bevatten veel extra bestanddelen. Denk dan aan kleurstoffen, oplosmiddelen en meer. Je kunt de eerste laag lijnzaadolie verdunnen met ongeveer 20% terpentijnolie. Hierdoor dringt de olie dieper in het hout door. Test de olie bij het behandelen van hout altijd eerst op een klein stukje op bijvoorbeeld de onderkant. Zo kun je zien hoe het resultaat eruit komt te zien voordat je de rest behandelt.

Wat is het meest duurzame hout?

Als je je afvraagt wat het meest duurzame hout is, dan kunnen we niet anders zeggen dan mangohout. Meubels van mangohout worden steeds populairder. Alles aan dit hout is namelijk duurzaam. De mangobomen worden eerst voor de vruchten gebruikt, waarna ze gekapt moeten worden. Dit hout kan daarna perfect gebruikt worden voor het maken van meubels, het is er immers toch al! Daarnaast worden er continu nieuwe bomen geplant. Daardoor is het een cyclus waar continu hout uit komt. Mangohout is een harde houtsoort, waardoor het van nature al zeer lang meegaat. Tot slot is het een houtsoort die nog mooier wordt door het met lijnzaadolie te behandelen.

Conclusie

Hoe je hout het beste kunt behandelen voor een duurzaam resultaat is dus mangohouten meubels kopen en deze behandelen met lijnzaadolie. Wil je meer informatie of heb je een andere vraag? Als specialisten in houten en duurzame meubels adviseren we je graag. Neem voor advies gerust contact met ons op!