Welke interieurstijlen zijn er?

Op het internet zijn er zo ontzettend veel meubels te vinden. En al die meubels zijn ook weer onder te verdelen in zoveel verschillende interieurstijlen. Soms zie je door de bomen het bos niet meer! Welke woonstijl past bij jou en hoe kom je daarachter? Wil je bijvoorbeeld jouw tv meubel industrieel of liever modern? In dit artikel bespreken we de 5 populairste woonstijlen van dit moment:

  • Industrieel interieur 
  • Bohemian interieur
  • Botanisch interieur
  • Landelijk interieur
  • Modern interieur
  • Eclectisch interieur

Kan ik ook meerdere woonstijlen door elkaar gebruiken? Jazeker! Je zag hem net wellicht al in het rijtje staan, we noemen dat de eclectische stijl. Hier lees je straks meer over.
Industrieel interieur

Industrieel interieur

Een van de meest populaire woonstijlen van dit moment is de industriële stijl. Industriële meubels zijn meubels van metaal en soms (mango)hout. Er zijn veel soorten industriële meubels te koop van heel veel aanbieders. Wat een meubel, bijvoorbeeld een dressoir industrieel maakt, écht industrieel, is dat hij (met de hand) is gemaakt van oud metaal. Dit zorgt voor een ruige en stoere uitstraling en dat is ook kenmerkend aan de industriële woonstijl: ruig en stoer. De industriële woonstijl is erg makkelijk te combineren met andere woonstijlen. Dit komt omdat industriële meubels meestal van zwart of blank metaal zijn gemaakt. Zwart en blank (grijs) metaal zijn erg neutrale kleuren en daardoor goed en veilig te combineren met andere stijlen.

Bomemian interieur

Bohemien is een onconventionele levensstijl. Aanhangers van deze levensstijl leefden een (ogenschijnlijk) onbezorgd leven. Zo ook veel kunstenaars. En kunst zie je ook vaak terug in een bohemian interieur. Deze woonstijl kenmerkt zich door felle en aparte kleuren, zoals oranje en turquoise, gecombineerd met unieke objecten (kunst) of eyecatchers. Ook zie je veel groen (planten) terug in deze woonstijl. De industriële stijl is makkelijk te combineren met deze stijl. Plaats bijvoorbeeld een industrieel dressoir en je kunt deze erg makkelijk decoreren in bohemian stijl. De zwarte of grijze kleur van het dressoir is namelijk neutraal en daarom goed te combineren.

Botanisch interieur

Een botanisch interieur kenmerkt zich door, je raadt het misschien al, de natuur. Groen, groener, groenst. Groen is dé kleur van deze woonstijl. Allereerst vind je in een bohemian interieur veel planten, maar ook veel hout, riet en baksteen. Lekker basic, maar toch heel natuurlijk. Wil je deze stijl een klein beetje doorbreken? Dat kan vrij eenvoudig door het te combineren met een industriële woonstijl. Zet tussen al die prachtige groene planten bijvoorbeeld een stoer industrieel tv meubel neer. De neutrale kleur van dit meubel is perfect te combineren met de natuurlijke groene kleuren uit de botanische stijl.

Landelijk interieur

Een landelijk interieur straalt soberheid uit. Deze woonstijl bestaat voornamelijk uit (oude) houten accenten en meubels in sobere kleuren zoals zwart, grijs of houtkleur. Deze stijl is erg makkelijk te combineren met andere woonstijlen, zoals bijvoorbeeld met de botanische, bohemian of de industriële woonstijl. De landelijke woonstijl heeft van zichzelf namelijk neutrale kleuren, dus kun je dit opfleuren met de bohemian of botanische interieurstijl. De kleuren uit de industriële interieurstijl zijn ook sober, dus die matchen sowieso met de landelijke interieurstijl.

Modern interieur

Een modern interieur is strak, neutraal en bevat design meubels. Wit is in een moderne interieurstijl veel terug te vinden, evenals andere kleuren met een lage kleurverzadiging. Van alle zojuist besproken interieurstijlen is deze woonstijl het moeilijkst te combineren met de andere woonstijlen. Een modern interieur zal je dan ook niet vaak terugvinden in een eclectisch interieur.

Eclectisch interieur

Er is ook een naam voor een combinatie van meerdere interieurstijlen: de eclectische interieurstijl. Wikipedia zegt: Eclecticisme is het combineren van kenmerken van verschillende bouwstijlen of kunststromingen tot een bevallig geheel. Je ziet dat woonkamers steeds meer een combinatie zijn van verschillende woonstijlen. Als je dan vraagt: welke stijl heb jij in huis? Dan hoor je vaak zeggen zoiets als: Uhm, landelijk, maar ook wel industrieel en botanisch eigenlijk. En voor die stijl is dus een naam: eclectisch. De eclectische stijl is dus niets minder dan een combinatie van verschillende woonstijlen.

Welke interieurstijl past bij mij?

Die vraag kun je natuurlijk het best zelf beantwoorden. Lees de bovenstaande interieurstijlen nog eens door en bekijk dan waar jij je het meest tot aangetrokken voelt. Kun je niet goed kiezen en vind je meerdere stijlen mooi? Dan wordt het voor jou waarschijnlijk een eclectische stijl, maar kies dan wel 1 stijl die je als basis neemt. Kom je er niet uit? Je mag ons altijd om advies vragen. Succes ermee!