Wat is de juiste hoogte van een barkruk? Zie de tabel hieronder↓

Barkrukken zijn krukken die geschikt zijn voor aan een bar of een kookeiland. Een kookeiland kom je steeds vaker tegen in keukens. Zo’n eiland maakt je keuken een stuk gezelliger. Tijdens het koken lekker met elkaar kletsen, geweldig toch? En je kunt zelfs ook gewoon eten aan het kookeiland, leuk hoor! En bij zo’n bar of kookeiland horen natuurlijk ook barkrukken. Deze krukken zijn er in alle soorten en maten, maar wat is nou de juiste hoogte voor een kruk voor aan een bar of kookeiland? Dat gaan we je hieronder vertellen.
In hoogte verstelbare barkrukken

Hoe hoog moet een barkruk zijn?

Eerst een tip: ga voor een in hoogte verstelbare kruk, want daarmee kun je altijd de perfecte zithoogte kiezen. De algemene regel over de juiste zithoogte van een barkruk luidt: 25 tot 30 cm onder (de bovenkant van) het tafelblad. Als het tafelblad van bijvoorbeeld een kookeiland 94 cm hoog is, dan moet de zithoogte van de kruk tussen de 64 en 69 cm zijn. De één zit liever iets hoger en de ander zit liever iets lager. Dit heeft ook met je lengte te maken. Voor kinderen is een hogere zithoogte gewenst en ook dit is lengte afhankelijk. Hieronder vind je een tabel van verschillende zithoogtes en de meest gangbare hoogtes van tafelbladen van een eettafel, kookeiland en bar.

 • Hoogte blad: 76 cm – zithoogte kruk: 46 – 51 cm
 • Hoogte blad: 77 cm – zithoogte kruk: 47 – 52 cm
 • Hoogte blad: 78 cm – zithoogte kruk: 48 – 53 cm
 • Hoogte blad: 79 cm – zithoogte kruk: 49 – 54 cm
 • Hoogte blad: 80 cm – zithoogte kruk: 50 – 55 cm

 • Hoogte blad: 90 cm – zithoogte kruk: 60 – 65 cm
 • Hoogte blad: 91 cm – zithoogte kruk: 61 – 66 cm
 • Hoogte blad: 92 cm – zithoogte kruk: 62 – 67 cm
 • Hoogte blad: 93 cm – zithoogte kruk: 63 – 68 cm
 • Hoogte blad: 94 cm – zithoogte kruk: 64 – 69 cm
 • Hoogte blad: 95 cm – zithoogte kruk: 65 – 70 cm
 • Hoogte blad: 96 cm – zithoogte kruk: 66 – 71 cm

 • Hoogte blad: 100 cm – zithoogte kruk: 70 – 75 cm
 • Hoogte blad: 105 cm – zithoogte kruk: 75 – 80 cm
 • Hoogte blad: 110 cm – zithoogte kruk: 80 – 85 cm

In hoogte verstelbare barkrukken

Het voordeel van in hoogte verstelbare krukken is dat je ze gemakkelijk kan verstellen als de zithoogte net te laag of te hoog is. Daardoor heb je altijd de voor jou ideale zithoogte. Bovendien kun je een kruk die in hoogte verstelbaar is gebruiken voor zowel de eettafel, de bar, het kookeiland, de piano en het bureau. Ideaal dus!

De juiste hoogte van een barkruk aan een kookeiland

Een kookeiland heeft dezelfde hoogte als een keuken en dat is gemiddeld 90 tot 95 cm. Dat wil zeggen dat als jij een kookeiland hebt met een blad van 95 cm hoog, je voor een kruk moet kijken met een zithoogte van tussen de 65 en 70 cm. Heb je een bar die wat hoger is, bijvoorbeeld 105 cm? Dan heb je een kruk nodig met een zithoogte van tussen de 75 en 80.

Industriële barkruk voor kookeiland

De juiste hoogte van een kruk aan de eettafel

Een eettafel is lager dan een kookeiland of bar. De zithoogte van een kruk voor aan de eettafel is dan ook lager. Als je een eettafel hebt met een hoogte van 78 cm, dan is een kruk met een zithoogte van tussen de 48 en 53 cm geschikt.

Industriële kruk

De juiste hoogte van een pianokruk

De hoogte van een pianokruk is op een andere manier te bepalen. Als je je bovenarm langs je lichaam laat, dan moet je elleboog op dezelfde hoogte zitten als de toetsen van de piano. Een in hoogte verstelbare kruk is daarom een must voor het spelen van de piano, want deze kruk kun je op de ideale hoogte instellen.

Heb je nog vragen of opmerkingen over de zithoogte? Laat het ons weten. Twijfel je nog steeds? Kom dan langs in onze showroom, zodat je vrijblijvend krukken kunt uitzoeken en proberen.